Lato ma wiele uroku. Mnóstwo rzeczy składa się na to, że lato jest moją ulubioną porą roku. Dużo słońca, ciepło, długi dzień, możliwość przebywania na świeżym powietrzu, świeże warzywa i owoce na rynku, a ludzie radośni i uśmiechnięci. Lato daje energię i napełnia chęcią życia. Nawet wyprowadzania psa, latem jest przyjemnym obowiązkiem.
Jednym z moich ulubionych akcentów lata jest gotowanie. W lecie gotowanie jest łatwe i przyjemne. Potraw letnich jest oczywiście dużo. Chłodniki, buraczki, mizeria, kapusta zasmażana, surówki wszelkiego rodzaju są w lecie łatwe do przyrządzenia i smakują wybornie.
Szczególnym zestawem na letni obiad są młode ziemniaki z wody, jajko sadzone oraz maślanka do popicia. Jako surówkę można przyrządzić mizerię z ogórków, pomidorów lub kapusty. Doskonale pasuje też sałata.
Nie będę podawał przepisu na ten zestaw, ponieważ w Polsce jest bardzo popularny. Poza tym wszystko się bardzo łatwo przygotowuje.
Ziemniaki nie obiera się jak stare, ale oskrobuje się ze skórki. Skórka łatwo schodzi jak ziemniaki są prosto z pola oraz jeśli przed skrobaniem namoczy się je w wodzie. Pomimo, że ziemniaki młode są zazwyczaj małe, to skrobanie idzie sprawnie. Oskrobane ziemniaki gotuje się jak zwykle - z dodatkiem soli. Ja lubię wrzucić jeszcze łodygi z kopru - pozostałość, która nie jest używana do spożycia. Koper nadaje gotującym się ziemniakom specyficznego aromatu.
Do młodych ziemniaków pasuje w zasadzie wszystko. Można przygotować rybę, np. smażonego pstrąga. Można też usmażyć kotleta mielonego lub panierowanego ze schabu. Jednak najprostszym i najszybszym dodatkiem jest po prostu jajko sadzone. Smażone na maśle ma doskonały delikatny smak. Do całego dania wnosi smak prostego wiejskiego życia.
Warto wykorzystywać w kuchni owoce i warzywa sezonowe. To właśnie wtedy mają najlepszy smak i aromat.
OdpowiedzUsuń