Jest zwykłym ciastem drożdżowym. Do jego zrobienia potrzebna jest więc mąka pszenna, drożdże, mleko, woda, oliwa i sól. Składniki można więc zliczyć na palcach jednej ręki.
Składniki wystarczy umieścić w misce odpowiedniej wielkości i dobrze wymieszać. Nie wymaga ugniatania. Jednak wymieszanie składników musi być zrobione porządnie i potrwa to kilka minut. Jak wszystkie ciasta drożdżowe wymaga odstawienia na wypracowanie przez drożdże pęcherzyków. Ten etap trwa około godziny. Wyrośnięte ciasto wystarczy podzielić na małe porcje i wygniatać z niego placki. Nie jest bardzo lepkie, ale dobrze posypać stolnicę i ręce mąką, aby proces formowania przebiegał sprawnie i szybko.
Przygotowane placki należy układać na gorącej patelni bez tłuszczu. Należy regulować temperaturę palników, aby ciast ładnie nabierało rumieńców, ale mąka nie spalała się na czarno. Ciastem na patelni najlepiej operować za pomocą drewnianych szpatułek.
Kiedy ciasto jest upieczone, dobrze jest położyć na nim kawałek masła do roztopienia i posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Doskonale sprawdza się w roli pieczywa na śniadanie. Zwłaszcza jak jest niedziela, a zapomnieliśmy kupić pieczywo. Do chlebka naan pasują różne śniadaniowe przysmaki. A zapach świeżo upieczonego chleba buduje odświętne nastroje.
Pyszny chlebek naan |
Komentarze
Prześlij komentarz