Cukinia jest warzywem popularnym w Polsce od zaledwie kilkudziesięciu lat. W krajach śródziemnomorskich od wieków była uprawiana i cieszyła się dobrą renomą w kręgach kulinarnych.
Jednym z prostych i szybkich sposobów przygotowania posiłku z cukinii, jest jej usmażenie na oleju.
Młodą, umytą cukinię pokroić na cienkie plasterki. Można kroić w dowolny sposób. Wzdłuż albo w poprzek według własnego uznania.
Przed smażeniem należy cukinię doprawić. Wystarczy nieco soli, pieprzu i ostrej papryki. Jeśli ktoś lubi, może posypać też suszonym oregano. Potem tylko posypać mąką. Wymieszać wszystko, aby przyprawy rozłożyły się równomiernie.
Smażyć na średnim ogniu. Cukinia podczas smażenie puszcza sporo soku, więc oleju może być bardzo mało. (Zupełnie odwrotnie niż bakłażan, który ssie olej jak gąbka).
Kiedy cukinia jest miękka i miejscami przybrązowiona, to można ją podawać. Najlepiej smakuje z pieczywem i masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz