Jestem wielkim miłośnikiem owoców morza. Ryby i skorupiaki są znaczącym elementem diety śródziemnomorskiej. Chociaż produkty nie są bardzo tanie, to dostępne są w marketach. Jeśli ktoś lubi jak ja, to warto w palecie potraw zamieścić także krewetki.
Przygotowanie jest proste i nie wymaga wielu składników, ani nakładu pracy. Krewetki i ryby morskie, w Polsce, najczęściej kupuje się w postaci głęboko zamrożonej. Należy je rozmrozić.
Opłukane i odsączone owoce morza należy odpowiednio przygotować. W tym przypadku składnikami są krewetki białe. W postaci handlowej są to zamrożone "ogonki" krewetek, w skorupkach, ale oczyszczone w środku. Pancerzyk jest rozcięty, a kiszka jest usunięta. Pancerzyk jest bardzo delikatny i miękki, więc łatwo się go pozbyć. Krewetki są surowe. Można też kupić krewetki całkowicie obrane i podgotowane. Mają wtedy różowy kolor. Ja wolę jednak krewetki surowe. Ich kolor jest szary.
Drugim składnikiem jest ryba morska. W zasadzie nie ma tutaj jakiegoś szczególnego wyboru co do gatunku. Dorsz, mintaj, miruna, morszczuk - wszystkie te gatunki charakteryzują się białym, smacznym mięsem. W tym przypadku użyję polędwiczki z mintaja.
Rybę należy odmrozić i odsączyć. Przyrządzane z krewetkami dobrze jest rybę pokroić na małe kawałki, tak aby podczas smażenia proces ten zachodził równomiernie w krewetkach i rybie.
Ważnym składnikiem potrawy jest czosnek. Jest on dodawany bardzo często do dań z owoców morza. W zasadzie jest to konieczny składnik. Drugim dodatkiem jest koper, który czasami jest pomijany. Jednak moim zdaniem, koper bardzo dobrze wpływa na końcowy efekt smakowy i dodaje świetnego aromatu.
Przygotowane składniki należy doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i pieprzem cayenne. Proporcje przypraw dobieramy do własnego smaku. Potrawy z owoców morza są zazwyczaj dosyć wyraźnie słone. Jednak trzeba być ostrożnym, aby nie przesadzić.
Dosyć charakterystycznym dla kuchni śródziemnomorskiej ziołem jest oregano. Niewielki dodatek tej przyprawy doda nieco południowego aromatu.
Do smażenia krewetek i ryby można użyć oleju, oliwy z oliwek lub masła. Tradycyjnie używana jest oliwa z oliwek. Ja najbardziej lubię mieszać oliwę i masło.
Smażenie należy zacząć od czosnku z koperkiem. Kiedy czosnek leciutko się przyrumieni i trochę zmięknie, to wtedy dodać rybę i krewetki. Czosnek wymaga dłuższego smażenia niż krewetki, a w czasie tego procesu wydobywa się z niego świetny aromat.
Smażyć należy na średnim ogniu, uważając aby nie przepalić. Sam proces też trwa dosyć krótko, zaledwie kilka minut. Najlepiej sprawdzać po kawałkach ryby. Kiedy mięso ryby zrobi się białe w środku, to smażenie zakończyć.
Czasem robi się owoce z morza z rusztu. Wtedy potrawa jest sucha. W tym przepisie podczas smażenia powinien wytworzyć się delikatny sos. Spożywać można z pieczywem białym, ale też jako dodatek do makaronu albo ryżu. Koniecznie pokropić sokiem z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz