Przejdź do głównej zawartości

Kulinaria. Krewetki i ryba z czosnkiem i koperkiem smażone na oliwie z oliwek


 

Jestem wielkim miłośnikiem owoców morza. Ryby i skorupiaki są znaczącym elementem diety śródziemnomorskiej. Chociaż produkty nie są bardzo tanie, to dostępne są w marketach. Jeśli ktoś lubi jak ja, to warto w palecie potraw zamieścić także krewetki. 

Przygotowanie jest proste i nie wymaga wielu składników, ani nakładu pracy. Krewetki i ryby morskie, w Polsce, najczęściej kupuje się w postaci głęboko zamrożonej. Należy je rozmrozić.

Opłukane i odsączone owoce morza należy odpowiednio przygotować. W tym przypadku składnikami są krewetki białe. W postaci handlowej są to zamrożone "ogonki" krewetek, w skorupkach, ale oczyszczone w środku. Pancerzyk jest rozcięty, a kiszka jest usunięta. Pancerzyk jest bardzo delikatny i miękki, więc łatwo się go pozbyć. Krewetki są surowe. Można też kupić krewetki całkowicie obrane i podgotowane. Mają wtedy różowy kolor. Ja wolę jednak krewetki surowe. Ich kolor jest szary.



Drugim składnikiem jest ryba morska. W zasadzie nie ma tutaj jakiegoś szczególnego wyboru co do gatunku. Dorsz, mintaj, miruna, morszczuk - wszystkie te gatunki charakteryzują się białym, smacznym mięsem. W tym przypadku użyję polędwiczki z mintaja. 

Rybę należy odmrozić i odsączyć. Przyrządzane z krewetkami dobrze jest rybę pokroić na małe kawałki, tak aby podczas smażenia proces ten zachodził równomiernie w krewetkach i rybie. 



Ważnym składnikiem potrawy jest czosnek. Jest on dodawany bardzo często do dań z owoców morza. W zasadzie jest to konieczny składnik. Drugim dodatkiem jest koper, który czasami jest pomijany. Jednak moim zdaniem, koper bardzo dobrze wpływa na końcowy efekt smakowy i dodaje świetnego aromatu.

Przygotowane składniki należy doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i pieprzem cayenne. Proporcje przypraw dobieramy do własnego smaku. Potrawy z owoców morza są zazwyczaj dosyć wyraźnie słone. Jednak trzeba być ostrożnym, aby nie przesadzić. 

Dosyć charakterystycznym dla kuchni śródziemnomorskiej ziołem jest oregano. Niewielki dodatek tej przyprawy doda nieco południowego aromatu. 

Do smażenia krewetek i ryby można użyć oleju, oliwy z oliwek lub masła. Tradycyjnie używana jest oliwa z oliwek. Ja najbardziej lubię mieszać oliwę i masło. 


Smażenie należy zacząć od czosnku z koperkiem. Kiedy czosnek leciutko się przyrumieni i trochę zmięknie, to wtedy dodać rybę i krewetki. Czosnek wymaga dłuższego smażenia niż krewetki, a w czasie tego procesu wydobywa się z niego świetny aromat.

Smażyć należy na średnim ogniu, uważając aby nie przepalić. Sam proces też trwa dosyć krótko, zaledwie kilka minut. Najlepiej sprawdzać po kawałkach ryby. Kiedy mięso ryby zrobi się białe w środku, to smażenie zakończyć. 

Czasem robi się owoce z morza z rusztu. Wtedy potrawa jest sucha. W tym przepisie podczas smażenia powinien wytworzyć się delikatny sos. Spożywać można z pieczywem białym, ale też jako dodatek do makaronu albo ryżu. Koniecznie pokropić sokiem z cytryny. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciekawostki. Rzeki Babilonu Boney M 1979 Sopot

Rivers of Babylon  Boney M Większość popularnych piosenek krąży tematycznie wokół miłości. Dlatego słuchając przebojów w oryginalnej wersji czasem trudno skojarzyć, że teksty niektórych mogą być naprawdę zaskakujące. Kiedy przetłumaczyłem mojej znajomej tekst piosenki Leonarda Cohena "Who by fire" i okazało się, że słowa nie są wcale o miłości, tylko o umieraniu, to stwierdziła, że jest rozczarowana. Zauroczona wpadającą w ucho melodią i głosem Cohena, była przekonana, że w piosence są wątki dotyczące uczucia pomiędzy mężczyzną i kobietą. Okazało się, że nic z tych rzeczy. Zapraszam do wysłuchania wersji Boney M - Sopot 1979, a podczas słuchania można przeczytać tekst poniżej, wyjaśniający o czym właściwie jest ta piosenka.   Podobnie jest z piosenką Rivers of Babylon w wykonaniu Boney M. Zespół ten kojarzy się raczej z muzyką lekką i dyskotekową. Słuchając piosenki zawsze miałem skojarzenia bardzo przyjemne, w nastrojach gorącego lata i wakacji.  Nie przywodziła na myśl jaki

Technologie. Klawiatura komputera - podstawowe fakty

Niedoświadczonym użytkownikom komputera warto się zapoznać ze sprawami, które nie są intuicyjne i łatwe do samodzielnego odkrycia podczas klikania. Klawiatura jako urządzenie, jest tego przykładem. W swojej praktyce spotkałem się z osobami, którym najprostsze funkcje klawiatury były nieznane. Gwoli sprawiedliwości, trzeba powiedzieć, że nie odnosi się to jedynie do osób starszych. Zdarzyło mi się zaobserwować sytuacje, kiedy osoby w wieku lat dwudziestu kilku do napisania wielkiej litery włączały caps lock. Wbrew pozorom jednak obsługa klawiatury komputera jest nieskomplikowana. Trzeba zapamiętać dosłownie garstkę informacji, żeby usprawnić użytkowanie tego urządzenia. Komputer jest maszyną przetwarzającą informację. Musi być więc wyposażony w urządzenia do przyjmowania informacji i oddawania informacji. W dodatku te urządzenia muszą być przyjazne dla użytkownika. Zbiorczo do tych urządzeń używana jest nazwa interfejs, od angielskiego interface (wym. interfejs) Jest kilka rodzaj

Gify na świąteczne laurki

Gify to małe ruchome obrazki wyświetlane najczęściej na stronach internetowych. Zasada działania gifu polega na złożeniu kilku zdjęć – każde różni się nieco od pozostałych – i wyświetlaniu po kolei w krótkich odstępach czasu.  Być może pamiętacie z dzieciństwa zabawki z kartką i ołówkiem, gdzie poruszając szybko ołówkiem tak, żeby raz była widoczna, raz druga karteczka uzyskać wrażenie ruchu.