Recepta na danie lekkie i bardzo smaczne, to krewetki z ryżem. Do tego marchewka, czosnek i przyprawy. I mamy danie w azjatyckim stylu.
Sposób przyprawienia zależy od indywidualnych upodobań. Najczęściej doprawia się solą i pieprzem cayenne. Pieprz cayenne należy stosować z umiarem, ponieważ jest bardzo ostry. Jeśli do tego dodamy pieprz czarny, to bardzo łatwo "przepieprzyć" potrawę. Smaki tych dwóch pieprzów bardzo się wzmacniają wzajemnie. Można też użyć innych przypraw, na przykład oregano, w zależności od preferencji. Czosnek nadaje tego typu przyprawom naprawdę dobrego aromatu i smaku, więc moim zdaniem czosnku nie ma co żałować. Ja zawsze dodaję co najmniej główkę na porcję dla czterech osób.
W procesie przygotowania tak naprawdę, to najważniejsza jest kolejność nakładania składników na patelnię. Marchew i papryka słodka zawierają dużo soku i z tego powodu czas ich dojścia do optymalnego stanu jest dość długi. Trzeba więc od nich zacząć. Dopiero kiedy marchew jest dosyć miękka, należy dodać czosnek. Cechą czosnku jest to, że w wysokiej temperaturze dosyć łatwo się przypala. Dlatego po wrzuceniu na patelnię, lepiej ustawić gaz na nieco mniejszym poziomie. Czosnek również wymaga pewnego czasu, aby osiągnąć stan miękkości.
Najkrócej działania temperatury wymagają krewetki. Dlatego dodaje się je na końcu. Na małym ogniu mieszając należy sprawdzać ich wygląd. Kiedy krewetki zbieleją, to znak, że trzeba dodać ryż.
★★★
Krewetki można kupić w zasadzie w trzech formach. Oczyszczone i podgotowane - wtedy są białe, z czerwonymi akcentami. Takich krewetek nie trzeba już obrabiać termicznie. Wystarczy rozmrozić i podgrzać w potrawie do odpowiedniej temperatury. Drugim typem krewetki są krewetki surowe, wstępnie obrane. To tak zwane krewetki białe, które jednak mają szary kolor. Przed przygotowaniem należy usunąć pancerzyki. Robi się to bardzo łatwo, bo krewetki mają pancerzyki rozcięte. Przez to są też już oczyszczone, a wnętrzności usunięte. Trzecim typem są krewetki surowe np. tygrysie, w całych pancerzykach. W tym przypadku jest najwięcej pracy przy czyszczeniu, ponieważ trzeba samemu naciąć pancerzyk w celu łatwiejszego usunięcia, a ponadto trzeba usunąć żyłkę ze środka.
Pisząc powyżej "krewetki" mam na myśli ich części jadalne, czyli tzw. "ogonki". W sprzedaży zdarzają się też krewetki całe. Podgotowane będą miały czerwony kolor, a surowe ciemnoszary. W tym przypadku używa się ich do innego typu dań, a proces obierania i czyszczenia odbywa się na talerzu.
★★★
Ryż jest ugotowany wcześniej, więc, nie wymaga obróbki cieplnej. Dlatego wystarczy tylko doprowadzić do tego, aby był ciepły.
Jeśli ktoś lubi dania łagodniej przyprawione, to doda mniej ostrych przypraw. Z tego powodu, w moich przepisach nie podaję proporcji składników. Gotując w domu, proporcje można zmieniać, zależnie od sytuacji. Można też zmieniać skład, jeśli nie mamy jakiegoś składnika. Można też wzbogacić o dodatkowe składniki, jeśli są pod ręką.
W niniejszym przepisie, tak naprawdę chodzi o ryż i krewetki. Jednak osoby przestrzegające diety wegańskiej, lub nie lubiące owoców morza mogą zrezygnować z krewetek, dodając w zamian na przykład cukinię. Z takich eksperymentów wyjdzie często doskonały posiłek. Gotujemy dla siebie, więc receptura nie musi ograniczać.
Komentarze
Prześlij komentarz