Surówka z kapusty o nazwie coleslaw przywędrowała do Polski wraz z sieciami fast-food. W krajach zachodnich jest bardzo popularna i dostępna także w marketach.
Surówka jest prosta do wykonania. Właściwie jedynym wyróżnikiem tej surówki jest majonez, który dodaje się do kapusty. Wiele osób, w tym ja, preferują także dodatek chrzanu.
W Polsce nazwę surówki wymawia się jak "kolesław". Tak się przyjęło. Oryginalna wymowa to "koslo". Wymowa nie ma jednak znaczenia dla podniebienia. Ważny jest smak.
Poza majonezem, składniki surówki są praktycznie takie same jak w tradycyjnych polskich surówkach. Kapusta, marchewka, można dodać czegoś zielonego - koperek, natka pietruszki. Dobrze też pasuje chrzan tarty, który wyostrzy smak surówki.
Sposób wykonania też jest konwencjonalny. Kapustę drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dołożyć, co tam jest do dołożenia i dokładnie wszystko wymieszać.
Surówka ta jest bardzo smaczna, aczkolwiek, z uwagi na majonez, jest bardziej kaloryczna, niż popularna, polska surówka tradycyjna.
Komentarze
Prześlij komentarz