Pierwsza połowa lata jest dobrym okresem na wiele szybkich kiszonek, a ogórki małosolne są jedną z najbardziej popularnych.
Do przygotowania ogórków nie potrzeba wielu składników. Co prawda niektóre osoby dodają różne dodatki, ale w zasadzie bardzo dobre ogórki udają się przy zastosowaniu prostej receptury.
Wystarczą świeże ogórki gruntowe, woda, sól oraz koper i czosnek. Dodawanie chrzanu, liści porzeczek, liści winogron i różnych innych dodatków nie jest konieczne.
W moim przypadku do słoika dodaję jeszcze nieco ostrej papryczki, aby ukisiła się razem z ogórkami. Również czosnek ukiszony jest niesamowitym przysmakiem.
Przygotowane składniki należy ułożyć w słoiku oraz zalać wodą z dodatkiem soli. Ja układam w ten sposób, że stopniowo dodaję wodę i sól.
Najpierw wsypuję łyżeczkę soli na dno słoika i wlewam nieco wody. Układam ogórki, dopycham koprem. Dodaję paprykę i ząbki czosnku. Potem dolewam wody, soli i od nowa układam kolejną warstwę ogórków.
Stopniowe dokładanie składników umożliwia bardziej równomierne rozprowadzenie smaków. Nie trzeba też wcześniej rozpuszczać soli w wodzie, tylko na bieżąco można dodawać. Na słoik 3/4 litra wystarczą trzy małe łyżeczki. To moim zdaniem. Dużo zależy od smaku i preferencji. Podczas kolejnego przygotowania, praktyka najlepiej podpowie jaką ilość zastosować.
Na koniec dopycham wszystkie ogórki, aby nie było luzu. Dopełniam wodą do pełna, dosypuję znów łyżeczkę soli i zakręcam słoik.
Czas oczekiwania to około dwóch dni, chociaż czasem już po jednym dniu ogórki przejdą delikatnie smakiem zaprawy. I są wyborne.
W miarę upływu czasu proces kiszenia postępuje. Czosnek i papryka wymaga nieco dłuższego czasu na dojście do odpowiedniego stanu, więc można stopniowo wyjadać ogórki, a na koniec pożywić się ząbkami czosnku i papryczką.
Praktyka wskazuje, że najlepiej jest ogórki nastawiać w małych porcjach, po jednym słoiku. Jeśli mamy większość ilość produktów, to ogórki i koperek, dobrze przechować w woreczku foliowym, w lodówce. I nastawiać po jednym słoiku, dzień po dniu. Przygotowanie jednego słoika trwa dosłownie kilka minut, za to można się będzie cieszyć smakiem doskonałych ogórków w dłuższym okresie czasu.
Komentarze
Prześlij komentarz