Bakłażan jest warzywem smacznym i stosunkowo mało zadomowionym w naszych kulinarnych klimatach. Jednak warto spróbować go zrobić, bo jest bardzo smaczny, a w dodatku dostępny i w sezonie letnim niedrogi.
Ciekawą opcją jest zapiekanie nadzianego bakłażana w piekarniku. Całość potrawy przypomina nieco nasze polskie gołąbki. Przygotowanie jest za to dużo mniej pracochłonne. Smak zaś jest nieco inny, ale równie doskonały.
Bakłażany przygotowane w ten sposób można podawać z sosem pomidorowym takim jak do gołąbków. Ja zaś bardzo lubię polane gęstą śmietaną.
Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty. Najpierw trzeba ugotować porcję ryżu. Następnie warzywa, czyli cukinię, paprykę słodką i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Następnie bakłażany przekroić na połówki. Miąższ wydrążyć, tak aby powstało coś na kształt łódek. Środki z bakłażana pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Doprawić solą, pieprzem, oregano oraz wymieszać.
Mięso mielone również doprawić solą i pieprzem.
Na patelnię wlać łyżkę oleju, a następnie wszystkie warzywa. Smażyć na średnim ogniu, mieszając. Kiedy warzywa nieco zmiękną dołożyć mięso. Smażyć dalej i mieszać. Kiedy mięso straci krwisty wygląd, dodać ryż. Wymieszać. Na koniec należy dodać koncentratu pomidorowego oraz dokładnie wymieszać.
Tak przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanu. Dobrze jest docisnąć farsz, aby był lekko ubity.
Napełnione bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia i włożyć do gorącego piekarnika. Piec do momentu, kiedy spody bakłażanów zrobią się płaskie. To oznacza, że bakłażan zrobił się miękki i jest gotowy do spożycia.
Bardzo smaczne musi to byc sprubuje to tez zrobic
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń