Kapusta jest popularnym, zdrowym i tanim warzywem. Spożywana w różnych postaciach, ale jedną z popularniejszych form jest kapusta kiszona. Kapustę kisi się najczęściej jako sposób na przechowanie zimowe, ale w szczycie sezonu letniego, kiedy kapusta jest jeszcze dość młoda, warto zakisić słoik na bieżące potrzeby.
Ja tak właśnie zrobiłem i jestem zadowolony z efektu. Poszedłem na całkowite uproszczenie przepisu.
Do kiszonki z kapusty można dodawać różne przyprawy i dodatki. Jestem zwolennikiem prostoty i ograniczam się do całkowitego minimum. Moja kiszonka będzie składać się tylko z kapusty, marchewki i soli.
Kapustę należy drobno pokroić, a marchewkę najlepiej utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Do tej mieszanki dosypać soli i ugniatać.
W przepisach nie podaję proporcji składników. Nie podaję więc, ile potrzeba kapusty, ile marchewki oraz ile soli. Wszystkie swoje potrawy przyrządzam bez ważenia i mierzenia składników. Nie znaczy to, że proporcje są dowolne. Jednak opieram się na dotychczasowym doświadczeniu i osobistych preferencjach smakowych. Różni ludzie mają różne smaki. To co mi smakuje, może być zbyt słone dla jednych, a jednocześnie zbyt mało słone dla kogoś innego.
Kiedy nabierze się doświadczenia, to bez odmierzania składników dobierze się proporcje do własnego smaku. Warto też od czasu do czasu eksperymentować z różnymi dodatkami. Jako przyprawę można z pewnością sypnąć nieco majeranku. Ktoś inny będzie wolał dodatek ziaren kminku, albo ziarenko ziela angielskiego, kawałek listka laurowego, itp. Ja do kiszenia nie używam żadnych dodatków. Te można zawsze dodać później. Podczas używania kiszonki do przygotowania różnych potraw.
Chętnie zapoznam się z ciekawymi sugestiami, co można dodać do kiszonki, żeby wzbogacić i urozmaicić jej smak. Proszę w komentarzach podać własne propozycje, jeśli macie sprawdzone. Ja dopiero eksperymentują.
Bardzo ważne jest ugniatanie kapusty. Pod wpływem soli i ugniatania, z kapusty i marchwi wydobywa się dużo soku. W takiej solance odbywa się zasadniczy proces kiszenia. |
Komentarze
Prześlij komentarz