Frytki z ziemniaków to niezwykle popularna forma przyrządzenia tej bulwy. Smażone na oleju są dostępne w większości restauracji. Są doskonały uzupełnieniem różnych smażonych potraw mięsnych.
Dosyć łatwo można też przyrządzić w domu. Do niedawna frytki, które smażyłem w domu nie były jednak tak dobre jak te z restauracji. Nie były też złe, ale nie miały tej konsystencji, która stanowi o różnicy.
Dopiero niedawno trafiłem na informację, co należy robić, aby frytki były za każdym razem wyśmienite. Z pewnością nie jest to jakaś tajemna wiedza. Ja po prostu robiłem wszystko po swojemu. Dopiero od niedawna, będąc na emeryturze, mam więcej czasu, aby dopracowywać posiłki.
Otóż, cała rzecz tkwi w tym, aby ziemniaki przed smażeniem wymoczyć w zimnej wodzie. Co najmniej przez pół godziny. Po prostu pokrojone frytki zalać zimną wodą w garnku i odstawić. Potem odcedzić i odczekać, aż obeschną. Czekanie, aż frytki wymokną nie prowadzi do straty czasu. Można go wykorzystać do przygotowanie mięsa i surówki.
Okazało się, że tak prosty zabieg powoduje, że frytki podczas smażenia stają się miękkie, a na powierzchni powstaje chrupka skórka. Prawdopodobnie chodzi o wypłukanie skrobi z ziemniaków. Nie wnikając w szczegóły, wymoczenie przynosi właśnie ten pozytywny efekt.
Komentarze
Prześlij komentarz