Przejdź do głównej zawartości

Jakie jest działanie błonnika?


Błonnik pokarmowy, nazywany również włóknem pokarmowym, to grupa substancji, które nie są trawione przez ludzki układ pokarmowy, natomiast są niezbędne do utrzymania zdrowia oraz wykazują szereg korzystnych dla organizmu właściwości. Głównym źródłem błonnika w diecie są pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, a także nasiona roślin strączkowych.


Prawdopodobnie najbardziej powszechną funkcją błonnika jest jego zdolność do zapobiegania zaparciom. Dzieje się tak dlatego, iż błonnik, wiążąc wodę, zwiększa objętość stolca oraz przyspiesza ruchy jelit, co wiąże się z uregulowaniem rytmu wypróżnień. Większość przypadków zaparć jest spowodowana nierawidłową dietą oraz zbyt niską podażą błonnika. Zwiększenie spożycia błonnika jest zazwyczaj pierwszą metodą zapobiegania i leczenia tej dolegliwości. Najlepiej pod tym względem spisuje się błonnik zawarty w zbożach, zwłaszcza otrębach pszennych. Należy jednak pamiętać o wypijaniu dużej ilości wody, bez której zwiększone spożycie błonnika może przynieść efekt odwrotny od zamierzonego.

Błonnik pokarmowy może wspomagać dbanie o smukłą sylwetkę. Pokarmy bogate w błonnik wymagają dłuższego żucia, włókno pokarmowe wiąże wodę, zwiększając objętość pokarmu w żołądku oraz jego wolniejsze opóźnianie. Reguluje też poziom glukozy we krwi. Czynniki te mogą przyczyniać się do zwiększenia uczucia sytości. Wśród osób, które spożywają odpowiednią ilość błonnika obserwuje się niższą masę ciała. Osoby te częściej prowadzą zdrowy styl życia, spożywając dużą ilość warzyw oraz uprawiając regularną aktywność fizyczną.


Jednym z szeroko zbadanych działań błonnika pokarmowego jest profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych. Niektóre z substancji zaliczanych jako błonnik mają zdolność do wiązania cholesterolu. Działanie takie wykazuje przede wszystkim błonnik zawarty w owsie oraz jęczmieniu. Ich regularne spożywanie wpływa na obniżenie cholesterolu LDL („złego”) we krwi, a to się wiąże ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz choroby wieńcowej.


Błonnik pokarmowy zwalnia tempo wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego, co pomaga zmniejszyć poziom glukozy we krwi. Regularne spożywanie błonnika może zmniejszyć ryzyko wystąienia cukrzycy typu 2, a u osób już chorujących na cukrzycę pozwala na lepszą kontrolę glikemii.

Potencjalnie błonnik może chronić przed rozwojem raka jelita grubego. Przyspieszony ruch jelit i częstsze wypróżnienia skracają czas kontaktu błony śluzowej jelita z niebezpiecznymi substancjami, wiązanie tych substancji, co utrudnia ich wchłanianie, rozwój korzystnej flory bakteryjnej oraz uleganie fermentacji, co prowadzi do wytworzenia substancji hamujących rozwój komórek nowotworowych.
Błonnik wykazuje także działanie probiotyczne. Oznacza to, że w jelitach ulega fermentacji przez „dobre” bakterie naturalnie tam wystęujące oraz umożliwia ich wzrost. Bakterie te są niezbędne do zachowania odpowiedniego zdrowia i odporności, a także stanowią konkurencję dla niepożądanych chorobotwórczych bakterii. Spożycie probiotyków może korzystnie wpływać na rzadsze występowanie oraz skrócenie czasu trwania biegunek wywołanych zakażeniami, działać ochronnie przeciw nowotworowi jelita grubego, chorobom sercowo-naczyniowym oraz otyłości, zwiększać wchłanianie składników mineralnych, np. wapnia i magnezu.


Dziennie zaleca się spożycie 20-40g błonnika pokarmowego dziennie. Można to osiągnąć poprzez wybieranie pełnoziarnistych produktów zbożowych (razowy chleb, grube kasze - gryczana, pęczak, płatki owsiane) oraz spożywanie przynajmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Urozmaicona dieta pozwala na dostarczenie błonnika z różnych źródeł i o różnych właściwościach. Aby działanie błonnika było prawidłowe, należy pamiętać o wypijaniu minimum 1,5l płynów dziennie.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Technologie. Klawiatura komputera - podstawowe fakty

Niedoświadczonym użytkownikom komputera warto się zapoznać ze sprawami, które nie są intuicyjne i łatwe do samodzielnego odkrycia podczas klikania. Klawiatura jako urządzenie, jest tego przykładem. W swojej praktyce spotkałem się z osobami, którym najprostsze funkcje klawiatury były nieznane. Gwoli sprawiedliwości, trzeba powiedzieć, że nie odnosi się to jedynie do osób starszych. Zdarzyło mi się zaobserwować sytuacje, kiedy osoby w wieku lat dwudziestu kilku do napisania wielkiej litery włączały caps lock. Wbrew pozorom jednak obsługa klawiatury komputera jest nieskomplikowana. Trzeba zapamiętać dosłownie garstkę informacji, żeby usprawnić użytkowanie tego urządzenia. Komputer jest maszyną przetwarzającą informację. Musi być więc wyposażony w urządzenia do przyjmowania informacji i oddawania informacji. W dodatku te urządzenia muszą być przyjazne dla użytkownika. Zbiorczo do tych urządzeń używana jest nazwa interfejs, od angielskiego interface (wym. interfejs) Jest kilka rodzaj...

Ciekawostki. Rzeki Babilonu Boney M 1979 Sopot

Rivers of Babylon  Boney M Większość popularnych piosenek krąży tematycznie wokół miłości. Dlatego słuchając przebojów w oryginalnej wersji czasem trudno skojarzyć, że teksty niektórych mogą być naprawdę zaskakujące. Kiedy przetłumaczyłem mojej znajomej tekst piosenki Leonarda Cohena "Who by fire" i okazało się, że słowa nie są wcale o miłości, tylko o umieraniu, to stwierdziła, że jest rozczarowana. Zauroczona wpadającą w ucho melodią i głosem Cohena, była przekonana, że w piosence są wątki dotyczące uczucia pomiędzy mężczyzną i kobietą. Okazało się, że nic z tych rzeczy. Zapraszam do wysłuchania wersji Boney M - Sopot 1979, a podczas słuchania można przeczytać tekst poniżej, wyjaśniający o czym właściwie jest ta piosenka.   Podobnie jest z piosenką Rivers of Babylon w wykonaniu Boney M. Zespół ten kojarzy się raczej z muzyką lekką i dyskotekową. Słuchając piosenki zawsze miałem skojarzenia bardzo przyjemne, w nastrojach gorącego lata i wakacji.  Nie przywodziła na ...

Gify na świąteczne laurki

Gify to małe ruchome obrazki wyświetlane najczęściej na stronach internetowych. Zasada działania gifu polega na złożeniu kilku zdjęć – każde różni się nieco od pozostałych – i wyświetlaniu po kolei w krótkich odstępach czasu.  Być może pamiętacie z dzieciństwa zabawki z kartką i ołówkiem, gdzie poruszając szybko ołówkiem tak, żeby raz była widoczna, raz druga karteczka uzyskać wrażenie ruchu.